Definitie portefeuille, wat betekent portefeuille

Een portefeuille is een term die afkomstig is van het Franse woord “portefeuille”, wat letterlijk betekent “om te dragen”. Het verwijst naar een draagbaar etui of map waarin documenten, geld, pasjes en andere waardevolle items bewaard kunnen worden.

In een bredere context kan een portefeuille ook verwijzen naar een verzameling van activa, zoals aandelen, obligaties, onroerend goed, kunstwerken of andere beleggingen. Het vertegenwoordigt het totale bezit van een persoon, bedrijf of instelling op financieel gebied.

In de financiƫle wereld kan een portefeuille ook verwijzen naar een beheerd vermogen. Dit kan een individuele beleggingsportefeuille zijn die wordt beheerd door een beleggingsadviseur, waarin verschillende beleggingen worden samengebracht en beheerd volgens het beleggingsbeleid en de doelstellingen van de belegger.

Een portefeuille kan ook verwijzen naar de taken en verantwoordelijkheden van een functionaris of bestuurder, zoals een minister, directeur of president. In dit geval omvat een portefeuille de specifieke verantwoordelijkheden en bevoegdheden die aan die functionaris zijn toegewezen.

Kortom, een portefeuille kan verwijzen naar een draagbaar etui voor waardevolle items, een verzameling van activa of beleggingen, een beheerd vermogen of de taken en verantwoordelijkheden van een functionaris. De exacte definitie kan afhangen van de context waarin het woord wordt gebruikt.

Leave a Comment