Definitie kalknagel, wat betekent kalknagel

Een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd, is een aandoening van de nagel waarbij een schimmelinfectie de nagelplaat aantast. Het woord “kalknagel” wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een dikke, brokkelige en verkleurde nagel.

De oorzaak van een kalknagel is meestal een infectie met dermatophytes, een soort schimmels die van nature op de huid en nagels aanwezig zijn. Deze schimmels gedijen goed in warme en vochtige omgevingen, zoals bijvoorbeeld in schoenen of op openbare plaatsen zoals zwembaden, sauna’s en sportscholen.

De schimmelinfectie begint meestal aan de rand of onderkant van de nagel en kan zich geleidelijk verspreiden naar de gehele nagelplaat. Na verloop van tijd kan de nagel dikker en brokkeliger worden. Daarnaast kan de nagel geelachtig, witachtig of bruinachtig verkleuren. Soms kan er ook een vieze geur ontstaan.

Een kalknagel wordt meestal gediagnosticeerd aan de hand van klinische symptomen, maar soms kan een nagelschraapsel of een monster van de nagel naar het laboratorium gestuurd worden om de exacte oorzaak van de infectie te bepalen.

Behandelingen voor kalknagels kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de infectie en de individuele situatie. Antischimmelmedicatie, zoals antischimmelcrèmes of -gels, nagellakken en orale antischimmelmiddelen, kunnen worden voorgeschreven om de schimmels te bestrijden. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de geïnfecteerde nagel geheel of gedeeltelijk te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om de omgeving waarin de schimmels gedijen zo schoon en droog mogelijk te houden om herinfectie te voorkomen.

Kortom, een kalknagel is een aandoening van de nagel veroorzaakt door een schimmelinfectie. Het kan leiden tot verdikking, brokkeligheid en verkleuring van de nagel. Behandelingsopties variëren, maar kunnen bestaan uit antischimmelmedicatie en het verwijderen van de geïnfecteerde nagel.

Leave a Comment